Kruche ciasteczka o różnych smakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne kruche ciasteczka dla całej rodzinki

Kruche ciasteczka o różnych smakach

Składniki:

Kruche ciasteczka o różnych smakach

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • sól
  • cynamon ( imbir,kakao,olejek migdałowy,otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy)
  • 1 jajko do smarowania
  • cukier i siekane orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka o różnych smakach
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,cukier i szczyptę soli oraz dodatki,które lubimy: zmielony cynamon,imbir,kakao,kilka kropel olejku migdałowego,otartą skórkę cytrynową lub pomarańczową.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić je na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć foremkami ciastka o różnych kształtach.
Każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem pudrem lub mieszaniną cukru z siekanymi orzechami.Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w odstępach 1 1/2 centymetra :piec w gorącym piekarniku (220s.c) ok.10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy ciepłe ( potem się łamią) podważając metalową łopatką.