Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka o różnych smakach
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,cukier i szczyptę soli oraz dodatki,które lubimy: zmielony cynamon,imbir,kakao,kilka kropel olejku migdałowego,otartą skórkę cytrynową lub pomarańczową.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić je na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć foremkami ciastka o różnych kształtach.
Każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem pudrem lub mieszaniną cukru z siekanymi orzechami.Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w odstępach 1 1/2 centymetra :piec w gorącym piekarniku (220s.c) ok.10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy ciepłe ( potem się łamią) podważając metalową łopatką.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,cukier i szczyptę soli oraz dodatki,które lubimy: zmielony cynamon,imbir,kakao,kilka kropel olejku migdałowego,otartą skórkę cytrynową lub pomarańczową.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić je na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra i wyciąć foremkami ciastka o różnych kształtach.
Każde ciastko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem pudrem lub mieszaniną cukru z siekanymi orzechami.Ułożyć na posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze w odstępach 1 1/2 centymetra :piec w gorącym piekarniku (220s.c) ok.10 minut na złoty kolor.Zdjąć z blachy ciepłe ( potem się łamią) podważając metalową łopatką.