SUPERPRZEPIS

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kruche ciasteczka ,,orzeszki''

Pyszne ciasteczka kruche ,,orzeszki'' to moja propozycja na słodką przekąskę. Proste w wykonaniu, ale trzeba mieć przy nich trochę cierpliwości. Polecam na różne okazje.

Składniki:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 25 dag masła lub margaryny

Krem:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''

Wykonanie ciasta:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''
Ciasto zagniatamy i chłodzimy je w lodówce.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę chłodzimy w lodówce tak około pół godziny.

Wylepianie foremek:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''
Ciastem wylepiamy foremki do orzeszków te metalowe.

Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem.

Do pieczenia:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''
Nastepnie tak wykonane ciasteczka układamy na blasze.

Układamy na blaszce do pieczenia.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''
Orzeszki pieczemy do zrumienienia i studzimy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 15-20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.

Wykonanie kremu:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''
Z podanych składników wykonujemy krem orzechowy.

Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy, przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka minut żeby orzechy wchłonęły cały płyn.

Następnie odkrywamy i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ucieramy, dajemy orzechy i dokładnie ucieramy.

Składanie:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''
Następnie połówki orzeszków napełniamy orzechowym kremem.

Gotowym kremem nadziewamy połówki orzeszków i zlepiamy.

Podanie:

Kruche ciasteczka ,,orzeszki''
Tak wykonane ciasteczka podajemy, a ja smacznego życzę.

Gotowe podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.