Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka ,,orzeszki''Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę chłodzimy w lodówce tak około pół godziny.
Wylepianie foremek:
Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem.
Do pieczenia:
Układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczenie:
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 15-20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy.
Wykonanie kremu:
Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy, przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka minut żeby orzechy wchłonęły cały płyn.
Następnie odkrywamy i studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ucieramy, dajemy orzechy i dokładnie ucieramy.
Składanie:
Gotowym kremem nadziewamy połówki orzeszków i zlepiamy.
Podanie:
Gotowe podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)