ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 317]

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik twarogowo-jogurtowy jest bardzo aksamitny, delikatny, wilgotny, na cieście babkowym smakuje idealnie.

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym

 

  • twaróg półtłusty 70 dag,
  • jogurt grecki 2 opakowania-760 gram,
  • śmietana 18% 200 gram,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 5 sztuk "L",
  • olejek waniliowy 1 porcja,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • kasza manna 3/4 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 szczypty

 

  • ciasto babkowe: palma 12,5 dag,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • kakao 3 łyżki,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym

ETAP 1:

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym
Twarogu nie trzeba mielić tylko blenderem zmiksować z jogurtami,śmietaną.

Twaróg, jogurty, śmietanę pałką blendera zmiksować na jednolitą masę.

ETAP 2:

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym
Wszystkie składniki ucieramy od razu razem.

Wszystkie składniki do ciasta (oprócz pudru cukru) umieścić w misce, mikserem wszystko dokładnie utrzeć na gładką, dość gęstą masę.

ETAP 3:

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym
Masa powinna być mocno spieniona do białości.

Jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości, spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.

ETAP 4:

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym

Do twarogu z jogurtami, śmietaną dodać masę jajeczną, wsypać budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki.

ETAP 5:

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym

Forma silikonowa 25x25 cm i forma z papierem do pieczenia 28x20 cm, na dnie form rozsmarować ciasto babkowe, na ciasto wylać masę serową.

ETAP 6:

Sernik twarogowo-jogurtowy na spodzie babkowym

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.