Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z mieszanką keksową, rodzynkamiETAP 1:
Składniki temperatura pokojowa = Drożdże pokruszyć do misy robota, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka i dobrze rózgą lub łyżką rozmieszać, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
ETAP 2:
Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty.
ETAP 3:
Następnie wlać stopione, letnie masło, olejek pomarańczowy, wsypać rodzynki, mieszankę keksową i dalej wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto z misy robota wyłożyć do miski większej aby dobrze wyrosło, miskę nakryć talerzem i zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Formy z kominkiem silikonowe 28 cm i 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić i wyłożyć do foremek, zostawić na 15 minut.
ETAP 5:
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, wstawić formy i piec około 50 minut, babki w formach wystudzić.
ETAP 6:
Cukier puder dobrze wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier, polać babki i posypać kolorową posypką.
SylaUla