Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Paluchy czarownicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Paluchy wiedźmy na Halloween i na dzięciece imprezy jak znalazł :D na imprezy dla dorosłych też!

Paluchy czarownicy

Składniki:

Paluchy czarownicy

 

  • 450g mąki pszennej typ 500
  • 2 żółtka i jedno całe jajo
  • cukier waniliowy i kilka kropel aromatu waniliowego
  • 80ml mleka
  • 125g margaryny
  • 100g drobnego cukru
  • całe migdały, poprzekrawane wzdłuż na dwie połówki
  • cynamon,
  • czerwony lukier w pisaku

 

Sposób przygotowania:

Paluchy czarownicy
Do mąki wbić jajko, dodać 2 żółtka, cukry i margarynę, ucierać razem, dodając powoli mleko oraz aromat waniliowy. Formować paluchy (dużo urosną i trzeba mieć to na uwadze i robić mniejsze od naszych, ludzkich ;) Migdały powtykac w miejsce paznokci, ozdobić maczając nóż w wodzie,a potem w cynamonie i robić nim te kreseczki na zgięciach palców. Piekarnik nagrzać do 150st, piec 25/30 min. Udekorować lukrem.