Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Kruche ciasteczka twarogowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezwykle smaczne, proste i bardzo uzależniające ciasteczka o krótkiej liście składników. Przygotowanie jest nieskomplikowane i szybkie.

Kruche ciasteczka twarogowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche ciasteczka twarogowe

 

  • Mąka pszenna 2-2,5 szkl.
  • Twaróg śmietankowy 250 g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masło 82% 200 g
  • Żółtka 2-3 szt.
  • Olej rzepakowy 50 g
  • Cukier kryształ do obtaczania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka twarogowe
Zimne masło (może być lekko zmrożone) zetrzeć na tarce wprost do misy robota, dodać żółtka, twaróg śmietankowy i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

Za pomocą haka zagnieść jednolite ciasto, podzielić na pół, każdą porcję owinąć w woreczek i schłodzić.

Po wyjęciu z lodówki lekko podsypać mąką i rozwałkować niezbyt cienko.

Wycinać krążki i z obu stron maczać w cukrze krysztale lekko dociskając.

Kółeczka składać na cztery części.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175℃.

Upiec na rumiano.
Kruche ciasteczka twarogowe
Wszystkie składniki od razu włożyć do misy robota.
Kruche ciasteczka twarogowe
Wyrabiać hakiem do zagniatania do połączenia.
Kruche ciasteczka twarogowe
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kółka i obtoczyć w cukrze.
Kruche ciasteczka twarogowe
Poskładane ciasteczka ułożyć na blasze i upiec.
Kruche ciasteczka twarogowe
Po upieczeniu ostudzić na kratce.

Tagi:

ciastka