Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kruche ciasteczka w orzechowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne kruche ciasteczka w orzechowej panierce.

Kruche ciasteczka w orzechowej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka w orzechowej panierce

 

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1-2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 op cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • Panierka: orzechy włoskie, cukier kryształ, białko

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka w orzechowej panierce
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajmy masło i siekamy. Następnie dodajemy proszek oraz cukry. Łączymy składniki. Dodajmy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm. Wykrawamy nożem prostokąty o wymiarach 5cmx1cm. Gotowe kawałki ciasta zanurzamy w białku i obtaczamy w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 20 minut w temp. 165 stopni.
Kruche ciasteczka w orzechowej panierce
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajmy masło i siekamy. Następnie dodajemy proszek oraz cukry. Łączymy składniki
Kruche ciasteczka w orzechowej panierce
Dodajmy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 5mm.
Kruche ciasteczka w orzechowej panierce
Wykrawamy nożem prostokąty o wymiarach 5cmx1cm.
Kruche ciasteczka w orzechowej panierce
Gotowe kawałki ciasta zanurzamy w białku i obtaczamy w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 20 minut w temp. 165 stopni.

Tagi:

ciastka kruche