Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z cukrem kandyzowanym
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej dobrze schłodzone masło lub margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki wykrawamy koła. Można użyć innych kształtów my wybrałyśmy karbowane koło:)
Tak przygotowane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Białko przekładamy do miseczki i za pomocą np. widelca "rozbijamy" je by dało się nim pomalować ciasteczka. Teraz każde ciasteczko za pomocą np. silikonowego pędzla smarujemy rozmąconym białkiem. Następnie posypujemy ciasteczka najpierw drobnym cukrem kryształem, a później cukrem kandyzowanym.
Dzieci w tej kwestii są niezastąpione:) Tylko trzeba pilnować cukru kandyzowanego, bo nie wiem czemu, ale szybko znikał:)
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez 15-20 minut. czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek.
Tak przygotowane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Białko przekładamy do miseczki i za pomocą np. widelca "rozbijamy" je by dało się nim pomalować ciasteczka. Teraz każde ciasteczko za pomocą np. silikonowego pędzla smarujemy rozmąconym białkiem. Następnie posypujemy ciasteczka najpierw drobnym cukrem kryształem, a później cukrem kandyzowanym.
Dzieci w tej kwestii są niezastąpione:) Tylko trzeba pilnować cukru kandyzowanego, bo nie wiem czemu, ale szybko znikał:)
Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w temp. 180 st przez 15-20 minut. czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek.