SUPERPRZEPIS

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką

Pyszne kruche ciasteczka, w kształcie pierożków, bardzo słodkie, bardzo pyszne, przełamane kwaśnymi owocami. Polecam upiec na podwieczorek.

Składniki:

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • cukier trzcinowy według uznania
  • cukier puder do oprószenie ciastek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką

Wykonanie ciasta:

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką
Z podanych składników zagniatamy ciasto i formujemy kulę.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

Formowanie ciastek:

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką
Następnie c ciasta formujemy ciasteczka-pierożki.

Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

Na każdy krążek nakładamy po porcji owoców i cukru trzcinowego. Składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy na brzegach wzorek.

Do pieczenia:

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką
Nastepnie uformowane ciasteczka układamy na blasze.

Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką
Następnie ciasteczka pieczemy do zrumienienia w 180 stopni.

Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia.

Podanie:

Kruche ciasteczka z czerwoną porzeczką
Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Gotowe ciasteczka studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.