Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Chlebek cukiniowy na słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chlebek cukiniowy jest świetną propozycją na śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę. Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków.

Chlebek cukiniowy na słodko

Składniki:

Chlebek cukiniowy na słodko

U mnie forma o wymiarach około 9,5 x 27,5 cm, ale może być większa:

Sposób przygotowania:

Chlebek cukiniowy na słodko

Cukinia:

Chlebek cukiniowy na słodko
Młodą cukinię należy zetrzeć wraz ze skórką.

Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie odrobinę odsączyć z nadmiaru płynu.

Masa:

Chlebek cukiniowy na słodko
Masa na chlebek powinna być dokładnie wymieszana.

W jednej misce należy połączyć olej, cukier, jajka i następnie cukinię, a w drugiej mąkę, pestki z dyni, sodę oczyszczoną oraz sól.
Później wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
Całość umieścić w blaszce uprzednio wyłożonej papierem.

Pieczenie:

Chlebek cukiniowy na słodko
Chlebek należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Chlebek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.