SUPERPRZEPIS

Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)

  • 3
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko) Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka są delikatne, kruche, słodziutkie, lekko waniliowe i cudownie pachnące! Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)

Do 20 sztuk - w zależności od wielkości:

  • 85g masła/margaryny
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki majonezu (czubate)
  • 1 jajko
  • 165g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier/wiórki kokosowe do obtaczania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)

Masa:

Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)
Gotowa masa powinna być schłodzona w lodówce.

Masło, cukry i szczyptę soli należy utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając mieszania - wbić jajko, dodać majonez oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość porządnie połączyć za pomocą dłoni, a następnie schłodzić przez około 30 minut.

Ciasteczka:

Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)
Ciasteczka można przygotować na dwa sposoby.

Ciasteczka można przygotować na dwa sposoby:
1. Z masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski, a następnie każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze bądź w wiórkach kokosowych. Ciastka ze sporymi odstępami i bez spłaszczania umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Jeśli ciastka są pieczenie w kilku turach - surowe ciasto należy trzymać w lodówce.

2. Ciasteczka można też wyciskać szprycą do kremu z grubszą końcówką. Gotowe obsypać cukrem lub wiórkami.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)
Ciastka powinny być delikatnie zapieczone.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe do wystygnięcia, aby stwardniały i stały się kruche.