Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko)Masa:
Masło, cukry i szczyptę soli należy utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając mieszania - wbić jajko, dodać majonez oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość porządnie połączyć za pomocą dłoni, a następnie schłodzić przez około 30 minut.
Ciasteczka:
Ciasteczka można przygotować na dwa sposoby:
1. Z masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski, a następnie każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze bądź w wiórkach kokosowych. Ciastka ze sporymi odstępami i bez spłaszczania umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Jeśli ciastka są pieczenie w kilku turach - surowe ciasto należy trzymać w lodówce.
2. Ciasteczka można też wyciskać szprycą do kremu z grubszą końcówką. Gotowe obsypać cukrem lub wiórkami.
Pieczenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe do wystygnięcia, aby stwardniały i stały się kruche.
gusia1000
ciasteczka
Di bloguje
ciasteczka napisał(a):