SUPERPRZEPIS

Szakszuka z dynią

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szakszuka z dynią

Jesienne danie z dynią, pomidorami lima oraz jajkami.Szakszuka to potrawa serwowana na śniadanie w Tunezji,w kuchni marokańskiej, egipskiej. Nazwa oznacza bałagan. Postanowiłam zrobić polską wersję z dynią której o tej porze roku mamy pod dostatkiem.

Składniki:

Szakszuka z dynią

 

Sposób przygotowania:

Szakszuka z dynią

ETAP 1:

Szakszuka z dynią
cebula obrana i pokrojona w kostkę przesmażona

Cebule obieram i kroję w kostkę, przesmażam na patelni.

ETAP 2:

Szakszuka z dynią
do cebuli dodane pomiudory i razem smażone

Pomidory sparzone obieram ze skóry, wycinam końcówkę przy ogonku i kroję na cząstki. Dodaję do cebuli i dalej przesmażam.

ETAP 3:

Szakszuka z dynią
do pomidorów dodana dynia obrana i pokrojona

Dynię obieram i kroję w kostkę, dodaję do pomidorów i dalej duszę na wolnym ogniu. Doprawiam papryką, solą, pieprzem. Robię wgłębienia w farszu i wbijam jajka. Smażę tak długo aż się zetną. Posypuję natką i pokrojonymi oliwkami.