Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Miodowe kudłacze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te pyszne kawałeczki ciasta miodowego obtoczone w polewie czekoladowej oraz kokosie zajadałam jeszcze w dzieciństwie.

Miodowe kudłacze

Składniki:

Miodowe kudłacze

na ciasto:

  • 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
  • 10 dag masła (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl mleka (temperatura pokojowa)
  • 3 łyżki miodu ( ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego własnego wyrobu)
  • 3 płaskie szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na polewę:

  • 3/4 szkl mleka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • dodatkowo:
  • 30-40 dag wiórek kokoskowych (można użyć wiórek kokoskowych w różnych kolorach)

Sposób przygotowania:

Miodowe kudłacze

Przygotowanie ciasta:

Miodowe kudłacze
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Masło ucieramy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ucierając wbijamy po 1 jajku, potem stopniowo miód. Zwalniając obroty miksera wlewamy mleko naprzemiennie wsypując mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki (użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika)wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-35 min., aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

Porcjowanie ciasta:

Miodowe kudłacze
Po ostygnięciu kroimy ciasto na małe kwadraciki

Po ostygnięciu kroimy ciasto miodowe na małe kwadraciki ok 3×3 cm .

Przygotowanie polewy:

Do rondelka wlewamy mleko,dodajemy masło, cukier puder oraz kakao. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Następnie ściągamy rondelek z ognia. Dodajemy do gorącej polewy kostki gorzkiej czekolady. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Etap końcowy:

Miodowe kudłacze
W przygotowanej polewie czekoladowej maczany kostkę miodową

Do wystudzonej polewy wrzucamy kostki miodowe . Osączamy z nadmiaru polewy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kosteczki miodowe pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu aż polewa całkiem zastygnie.