Sposób przygotowania:
Miodowe kudłaczePrzygotowanie ciasta:
Masło ucieramy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ucierając wbijamy po 1 jajku, potem stopniowo miód. Zwalniając obroty miksera wlewamy mleko naprzemiennie wsypując mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki (użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika)wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-35 min., aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Porcjowanie ciasta:
Po ostygnięciu kroimy ciasto miodowe na małe kwadraciki ok 3×3 cm .
Przygotowanie polewy:
Do rondelka wlewamy mleko,dodajemy masło, cukier puder oraz kakao. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Następnie ściągamy rondelek z ognia. Dodajemy do gorącej polewy kostki gorzkiej czekolady. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Etap końcowy:
Do wystudzonej polewy wrzucamy kostki miodowe . Osączamy z nadmiaru polewy i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kosteczki miodowe pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu aż polewa całkiem zastygnie.