SUPERPRZEPIS

Ciasteczka migdałowe z kremem

  • 5
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka migdałowe z kremem Więcej zdjęć (14)

Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka migdałowe przełożone pysznym kremem czekoladowo-orzechowym. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasteczka migdałowe z kremem

 

  • Ciasto:
  • 300 g zimnego masła lub margaryny
  • 250 g mąki pszennej typ 405
  • 150 g mąki krupczatki
  • 120 g zmielonych migdałów
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g kakao
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 160 g masła orzechowego
  • Dekoracje:
  • 60 g mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka migdałowe z kremem
Obie mąki oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, zmielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Szybko zarabiamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i dajemy na 2-3 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 st przez 12-15 minut. Studzimy.

Krem czekoladowy i masło orzechowe dajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Porcje kremu nakładamy na połowę ciastek i przykrywamy ciastkami bez kremu. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i kolorową posypką (nadmiar posypki strząsamy).

Tak przygotowane ciastka dajemy na godzinę do lodówki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Ciasteczka migdałowe z kremem
Mąkę, kakao przesiewamy i dodajemy pozostałe składniki ciasta
Ciasteczka migdałowe z kremem
Szybko zarabiamy jednolite ciasto, które schładzamy
Ciasteczka migdałowe z kremem
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm
Ciasteczka migdałowe z kremem
Z ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka migdałowe z kremem
Pieczemy w temp. 170 st przez 12-15 minut.
Ciasteczka migdałowe z kremem
Krem czekoladowy oraz masło orzechowe dajemy do miseczki
Ciasteczka migdałowe z kremem
Całość dokładnie mieszamy
Ciasteczka migdałowe z kremem
Na połowę ciastek nakładamy krem
Ciasteczka migdałowe z kremem
Przykrywamy pozostałymi ciastkami
Ciasteczka migdałowe z kremem
Wierzch dekorujemy czekoladą
Ciasteczka migdałowe z kremem
Posypujemy kolorową posypką
Ciasteczka migdałowe z kremem
Pyszne ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe z kremem
Ciasteczka idealne do kawy.