Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z niespodziankąETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiewamy przez sitko do miski, wbijamy żółtka, dodajemy szczyptę soli i posiekane zimne masło. Ciasto zagniatamy - szybko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
ETAP 2:
Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta wycinamy parzystą ilość dowolnych kształtów, np. kółek.
ETAP 3:
Krówki kroimy na prostokątne, płaskie połówki. Na połowie wyciętych kółek układamy po połówce krówki.
ETAP 4:
Na każdym kółku z cukierkiem układamy drugie, wolne kółko z ciasta. Dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C.