kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 993]

Kruche ciasteczka orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo kruche ciasteczka orzechowe. Przygotowane na maśle orzechowym z dodatkiem miodu i migdałów smakują pysznie. Polecam.

Kruche ciasteczka orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka orzechowe

 

  • 200 gram masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 100 gram mąki migdałowej
  • garść płatków migdałowych do ciasta
  • garść płatków migdałowych do posypania ciasteczek
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka orzechowe
Wszystkie składniki na ciasteczka wkładamy do miski i mieszamy do połączenia (jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy wiórki kokosowe).

Z masy formujemy małe kulki i lekko je spłaszczamy, odciskamy widelcem wzorki. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Gdy ostygną zdejmujemy z blaszki.
Kruche ciasteczka orzechowe
Masło orzechowe, jajko i miód wkładamy do miski.
Kruche ciasteczka orzechowe
Do miski wsypujemy mąkę migdałową i mieszamy.
Kruche ciasteczka orzechowe
Dosypujemy płatki migdałów i ponownie mieszamy.
Kruche ciasteczka orzechowe
Ciasteczka układamy na blaszce i posypujemy płatkami migdałów.