Sposób przygotowania:
Kruche serduszka z białą czekoladąPrzygotowanie ciasta:
Wystudzone żółtka przetrzeć przez gęste sito.
Mąkę przesiać z cukrem,posiekać z margaryną. Dodać przetarte żółtka,śmietanę i skórkę otartą z cytryny.Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 2 części.
Owinąć w folię spożywczą. Wynieść do lodówki na ok 1/2 godziny.
Pieczenie serduszek całych:
Na posypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy 1 część ciasta na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie serca.
Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 12 min. na złoty kolor.
Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Pieczenie serduszek z dziurką:
2 część schłodzonego ciasta również wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 4 mm.
Wykrawamy tą samą foremką w kształcie serca ciasteczka a w środku bardzo malutką foremką w kształcie serca robimy dziurkę.
Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok 12 min. na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Przygotowanie serduszek z dziurką:
Wystudzone ciasteczka z dziurką posypujemy obficie cukrem pudrem.
Przygotowanie serduszek całych:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną białą czekoladą. Następnie ściągamy z ognia. Letnią rozpuszczoną czekoladą smarujemy całe serduszka.
Etap końcowy:
Na każdym ciasteczku z białą czekoladą umieszczamy ciasteczko posypane cukrem pudrem.
Przełożone ciasteczka odkładamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Anetka123
Agnieszka Rec
SylaUla
Agnieszka Rec
Dziękuję bardzo :)