SUPERPRZEPIS

Kruche serduszka z białą czekoladą

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kruche serduszka z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Proste w wykonaniu a do tego tanie kruche ciasteczka w kształcie serca posmarowane białą czekoladą .

Składniki:

Kruche serduszka z białą czekoladą

na ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche serduszka z białą czekoladą

Przygotowanie ciasta:

Wystudzone żółtka przetrzeć przez gęste sito.

Mąkę przesiać z cukrem,posiekać z margaryną. Dodać przetarte żółtka,śmietanę i skórkę otartą z cytryny.Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na 2 części.

Owinąć w folię spożywczą. Wynieść do lodówki na ok 1/2 godziny.

Pieczenie serduszek całych:

Kruche serduszka z białą czekoladą
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Na posypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy 1 część ciasta na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie serca.

Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 12 min. na złoty kolor.

Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Pieczenie serduszek z dziurką:

Kruche serduszka z białą czekoladą
Ciasteczka w kształcie serca z dziurką w środku układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

2 część schłodzonego ciasta również wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok 4 mm.

Wykrawamy tą samą foremką w kształcie serca ciasteczka a w środku bardzo malutką foremką w kształcie serca robimy dziurkę.

Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok 12 min. na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Przygotowanie serduszek z dziurką:

Kruche serduszka z białą czekoladą
Ciasteczka z dziurką posypujemy cukrem pudrem

Wystudzone ciasteczka z dziurką posypujemy obficie cukrem pudrem.

Przygotowanie serduszek całych:

Kruche serduszka z białą czekoladą
Całe serduszka smarujemy białą czekoladą

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną białą czekoladą. Następnie ściągamy z ognia. Letnią rozpuszczoną czekoladą smarujemy całe serduszka.

Etap końcowy:

Kruche serduszka z białą czekoladą
Na serduszkach z czekoladą umieszczamy serduszka posypane cukrem pudrem

Na każdym ciasteczku z białą czekoladą umieszczamy ciasteczko posypane cukrem pudrem.

Przełożone ciasteczka odkładamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.