Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Łabędzi Puch

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto Łabędzi Puch- doskonały deser do kawy lub herbaty. Ucieszy podniebienie niejednego łasucha. Warto je przygotować.

Ciasto Łabędzi Puch

Składniki:

Ciasto Łabędzi Puch

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa

  • 3 szklanki mleka,
  • 2 czerstwe bułki kajzerki,
  • 100g wiórków kokosowych,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki cukru kryształku,
  • 300g masła,

Posypka

  • 80 g wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki cukru.

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto Łabędzi Puch
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.

2. Masa: Bułki kajzerki kroję na mniejsze kawałki. Bułki zalewam 2 szklankami mleka. Odstawiam na 15 minut, aby zmiękły. Następnie bułki ugniatam widelcem, do uzyskania papki. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Pozostałą szklankę mleka gotuję razem z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodaję masę bułeczkową. Mieszam i gotuję do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję masę bułeczkową. Ucieram.

3. Posypka: Łyżkę masła rozpuszczam razem z cukrem. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam i smażę do momentu, aż kokos nabierze złotego koloru. 

4. Jeden blat biszkoptu smaruję dżemem porzeczkowym. Wykładam połowę masy kokosowo- bułeczkowej. Wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu. Wykładam pozostałą masę. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję podsmażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.