Sposób przygotowania:
Pączusie Pani Rejentowej
Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksować na puch z cukrem pudrem dodać wyrośnięte drożdże, ocet, wymieszać i dodać przesianą mąkę, robić ciasto i na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić przykryte ściereczką aż wyrośnie.
Łyżką nabierać porcje ciastoa i na środku każdej nakładać nadzienie, u mnie po pół łyżeczki dżemu truskawkowego. Układać na oprószonej mąką desce i odstawić do wyrośnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu i wyciągać na papierowy ręcznik.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Żółtka zmiksować na puch z cukrem pudrem dodać wyrośnięte drożdże, ocet, wymieszać i dodać przesianą mąkę, robić ciasto i na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić przykryte ściereczką aż wyrośnie.
Łyżką nabierać porcje ciastoa i na środku każdej nakładać nadzienie, u mnie po pół łyżeczki dżemu truskawkowego. Układać na oprószonej mąką desce i odstawić do wyrośnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu i wyciągać na papierowy ręcznik.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SylaUla
czarrna
Dziękuję :)