marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche ciastka z masą czekoladową.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sporządzić kruche ciasto,dodając żółtka surowe,zamiast gotowanych.Przyrządzić masę czekoladową.Ciasto rozwałkować,wykrawać kształty.Piec 10m

Kruche ciastka z masą czekoladową.

Składniki:

Kruche ciastka z masą czekoladową.

 

  • 30 dkg.mąki krupczatki,
  • 15 dkg.masła,
  • 5 dkg.margaryny,
  • 10 dkg.cukru pudru,
  • 3 surowe żółtka,
  • Masa czekoladowa:
  • 2 jaja,
  • wanilia,
  • 15 dkg.masła,
  • 15 dkg. cukru,
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki,
  • 3 dkg.cukru pudru,
  • 3 dkg.kakao,
  • wanilia,
  • 6 łyżek mleka,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka z masą czekoladową.
Sporządzić kruche ciasto j.w. dodając surowe żółtka zamiast gotowanych.Przyrządzić masę czekoladową.Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. i wykrawać foremkami różne kształty.Układać na blasze i wstawić do piekarnika,piec na złoty kolor z 8-10 min.Zdejmować z blachy szerokim nożem,ułożyć na deseczce do
ostudzenia.Zrobić z pergaminu stożek i nałożyć tam masy czekoladowej mocno wystudzonej,wyciąć otwór w dole stożka i wyciskać stopniowo masę na każde ciastko w sam środek.Napełnione ciastka posypać cukrem pudrem przez sitko.

Tagi:

ciastka deser