Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z gruszkami
Gruszki myjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych otworach. Dodajemy 1 opakowanie cukru waniliowego i łyżkę cynamonu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, posiekaną margaryną, cukrem i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Wyrabiamy ciasto i pod koniec dodajemy żółtka. Ponownie wyrabiamy ciasto i wkładamy na ok godz. do lodówki. W tym czasie ubijamy pianę z białek. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, odkładamy 1/3 część ciasta, pozostałą część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie układamy na nie gruszki odciśnięte z nadmiaru soku, a na koniec pianę z białek. Na wierzch robimy kruszonkę z 1/3 pozostawionego wcześniej ciasta. Pieczemy przez ok 40 min. w tem 200oC. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.