Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Następnie wsypujemy jabłka do miski i dodajemy: cukier (można użyć więcej niż 3 łyżki, zależy czy są kwaśne czy słodkie, ja użyłam dość słodkich), bułkę tartą, cynamon i cukier waniliowy. Następnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie robimy ciasto. Na stolnicę wsypujemy mąkę z proszkiem, dodajmy margarynę, jajko, żółtka, cukier, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie już gotowe dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy każdą na kształt formy. W formie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jedną połowę ciasta, na to kładziemy jabłka i przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w piekarniku w 170 stopniach.