Natalija

Natalija

Kucharz
[Przepisów: 1]

Tarta z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, krucha tarta z jagodami i delikatnym kremem z dodatkiem mleka w proszku. Połączenie, które zadowoli każde kubki smakowe.

Tarta z jagodami

Składniki:

Tarta z jagodami

Kruche ciasto:

Krem:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tarta z jagodami
Mąkę, cukier puder i zimne masło siekamy nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty. Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Z 0,5 l mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką i gotujemy. Wylewamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą, tak aby nie powstał kożuch. Studzimy. Ostudzony budyń ucieramy z masłem. Pod koniec ucierania dodajemy mleko w proszku i mieszamy.

Masę wykładamy na upieczony spód i posypujemy jagodami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Tagi:

tarta