Sposób przygotowania:
Tarta z jagodami
Mąkę, cukier puder i zimne masło siekamy nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty. Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Z 0,5 l mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką i gotujemy. Wylewamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą, tak aby nie powstał kożuch. Studzimy. Ostudzony budyń ucieramy z masłem. Pod koniec ucierania dodajemy mleko w proszku i mieszamy.
Masę wykładamy na upieczony spód i posypujemy jagodami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty. Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Z 0,5 l mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy mleko z mąką i gotujemy. Wylewamy do miski i dokładnie przykrywamy folią spożywczą, tak aby nie powstał kożuch. Studzimy. Ostudzony budyń ucieramy z masłem. Pod koniec ucierania dodajemy mleko w proszku i mieszamy.
Masę wykładamy na upieczony spód i posypujemy jagodami. Ciasto przechowujemy w lodówce.