Sposób przygotowania:
Delikatne kruche ciasto z jagodami
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. (Ja piekłam na blaszce dodanej do piekarnika - głębszej) Składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść ciasto, a następnie schłodzić w lodówce ok 60 min. Po tym czasie ciasto podzielić na 30% i 70%. Mniejsze ciasto ponownie schłodzić. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na blachę a następnie delikatnie uklepać dłonią. Ciasto podpiec ok 25 min. w temp. 180'C. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Za ten czas przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, ciągle miksując na najwyższych obrotach, następnie wanilię i po łyżce budyniu. Na koniec wlewamy powoli olej i jeszcze chwilkę miksujemy, aż składniki się połączą. Gotową masę bezową wykładamy na wystudzone ciasto i posypujemy jagodami. Mniejszą część ciasta wyciągamy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na jagody. Ciasto umieszczamy w piekarniku na ok 35-40 min w temp. 180'C. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!