msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kruche ciasto z konfiturą domową.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe kruche ciasto z własnej roboty konfiturą z truskawek,rabarbaru i porzeczek.

Kruche ciasto z konfiturą domową.

Składniki:

Kruche ciasto z konfiturą domową.

 

  • na ciasto
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 25 dag zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • na konfiturę
  • ok 1 kg owoców mieszanych (u mnie ok.50 % truskawek.30 % rabarbaru i 20 % porzeczek czerwonych i białych)
  • 1 konfiturex lub dżemix itp
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z konfiturą domową.
Owoce dobrze wypłukać,obrać rabarbar i pokroić w kostkę a z truskawek i porzeczek usunąć szypułki.Wsypać owoce do dużego rondla i wymieszać z konfiturexem.Podgrzewać do zagotowania cały czas mieszając.Wsypać cukier i ponownie zagotować.Na małym ogniu gotować ok.1 minuty.Wystudzić. Z żółtek,cukru,mąki i proszku oraz masła szybko zagnieść ciasto.Może się lekko rozsypywać. Dno blachy do pieczenia o wymiarach 25cm na 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć ok.2\3 ciasta.Nakłuć je widelcem i wstawić do nagrzanego do 18stopni piekarnika na ok.10 minut. Wyjąć z piekarnika i nałożyć grubo konfiturą z owocami.Na wierzch rozsypać pozostałe ciasto,rozkruszając je w dłoniach na kruszonkę. Ponownie wstawić do piekarnika na ok.40 minut. Ciasto jest bardzo owocowe i pyszne.Rozpływa się w ustach.