Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z owocami
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na dużą patelnię dajemy śliwki pozbawione pestek, ja użyłam śliwek mrożonych i pokrojone jabłka, cukier puder i przyprawy , czyli kardamon i cynamon. Mieszamy i smażymy. Mieszamy od czasu do czasu aby się nie przypaliły . Kiedy śliwki lekko się rozgotują i ładnie połączą z jabłkami - owoce są gotowe. Odstawiamy aby lekko przestygły. Na stolnicę wsypujemy przesiana mąkę. Wyciągamy z lodówki zimne masło i kroimy je drobno dodając do maki . Wbijamy dwa żółtka, dodajemy cukier i odrobinę soli. Siekamy ciasto dużym nożem. Dodajemy śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę owijamy ją folią i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy nią tortownicę. Nakłuwamy spód widelcem. Wykładamy podsmażone owoce. Bierzemy druga kulę i palcami skubiemy ciasto i nakładamy je na owoce. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.