Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z owocami i pianką bezową
Z mąki, 3/4 szkl. cukru, masła, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i żółtek zagniatamy jednolitą masę na kruche ciasto. Wkładamy do zamrażarki na ok godzinę. Umyte owoce bez pestek mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy 0,5 szkl. cukru. Schłodzone ciasto wyjmujemy i ścieramy na grubej tartce na natłuszczoną lub wyłożoną papierem blaszkę i zapiekamy kilka minut w piekarniku, aż lekko się zarumieni. Część ciasta możemy zostawić do dekoracji. Na upieczony spód wykładamy owocową masę, a następnie pianę z białek. Dekorujemy pozostałym ciastem, do którego nożna dodać kakao lub np cynamon. Pieczemy w 175ºC ok 40 min, aż góra stwardnieje ładnie się przyrumieni.