Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z pianką
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na dno natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (ok. 23x27 cm). Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam domowej marmolady z żółtych śliwek). Do drugiej części ciasta dodać kakao, zagnieść. Ciemne ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki. Ciasto rozłożyć na marmoladzie. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do nich cukier, a następnie cukier puder i cały czas ubijać. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać kisiel w proszku i wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto, lekko wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 80 minut.Gdyby wierzch ciasta zbyt mocno się rumienił, przykryć go arkuszem folii aluminiowej.
marietta