Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z powidłami
1.Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, szczyptę soli i cukier, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. 2.Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Nad garnkiem z gotującą się wodą ustawić mniejszy garnek, wrzucić do niego czekoladę i 2 łyż-ki masła. Mieszać, aż wszystko się rozpuści, odstawić. 3.Do rozpuszczonej czekolady dodać powidła śliwkowe i wymieszać na jednolitą masę. Można dodać 2 łyżki rumu. 4.Nagrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić formę masłem i wyłożyć papierem do pie-czenia. 5.Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, wyłożyć na przygo-towaną formę. Posmarować powidłami z czekoladą. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nią warstwę powideł. 6.Piec 40 min, aż ciasto się zrumieni. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!