Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniemKruche ciasto:
Wszystkie składniki podane na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części (jedną pozostawić nieco większą). Większą częścią ciasta wyłożyć formę do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Natomiast mniejszą włożyć do zamrażalki na ok pół godziny.
Etap 2
Spód ciasta podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 15 min.
Etap 3
Na podpieczony i ostudzony spód ciasta wyłożyć rabarbar (obrany i pokrojony w kawałki o grubości około 1cm).
Etap 4
Przygotować masę budyniową: 1/2 litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Drugą część mleka zmiksować z jajkami i szklanką mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewać powoli zmiksowane mleko. Całość gotować na małym ogniu przez około 2 min - do uzyskania konsystencji budyniu. Jeszcze ciepły przełożyć na warstwę rabarbaru.
Etap 5
Następnie na masę budyniową zetrzeć mniejszą część ciasta i wstawić do piekarnika. Piec około 30 - 40 min w temperaturze 180*C.
Etap 6
Po upieczeniu i ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!