SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

  • cooked
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Pyszne, kruche ciasto ze słodko kwaśnym dodatkiem rabarbaru i budyniu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam! :)

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowo rabarbarowa

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto:

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Etap 1 - przygotować kruche ciasto i podzielić na 2 części

Wszystkie składniki podane na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części (jedną pozostawić nieco większą). Większą częścią ciasta wyłożyć formę do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Natomiast mniejszą włożyć do zamrażalki na ok pół godziny.

Etap 2

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Etap 2 - podpiec spód ciasta w piekarniku

Spód ciasta podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 15 min.

Etap 3

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Etap 3 - na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar

Na podpieczony i ostudzony spód ciasta wyłożyć rabarbar (obrany i pokrojony w kawałki o grubości około 1cm).

Etap 4

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Etap 4 - przygotować masę budyniową

Przygotować masę budyniową: 1/2 litra mleka zagotować z masłem i cukrem. Drugą część mleka zmiksować z jajkami i szklanką mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewać powoli zmiksowane mleko. Całość gotować na małym ogniu przez około 2 min - do uzyskania konsystencji budyniu. Jeszcze ciepły przełożyć na warstwę rabarbaru.

Etap 5

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Etap 5 - zetrzeć drugą część ciasta i piec w piekarniku około 30 - 40 min

Następnie na masę budyniową zetrzeć mniejszą część ciasta i wstawić do piekarnika. Piec około 30 - 40 min w temperaturze 180*C.

Etap 6

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Etap 6 - oprószyć cukrem pudrem

Po upieczeniu i ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Tagi:

jajko jajka