Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Kruche ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto jest bardzo smaczne, można robić nawet zimą, bo mrożone truskawki dobrze się sprawdzają. Bardzo dobre.

Kruche ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami
Masło powinno być miękkie, zagniatamy je razem z mąką, cukrem, żóltkami oraz śmietaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto jest lepkie to dodać nieco mąki. Odkładamy niewielką część ciasta (ok. 1/3 calości) i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym wykładamy posmarowaną tortownicę lub blaszkę, następnie posypujemy je rozkruszonymi herbatnikami. Układamy truskawki, posypujemy je mąką pszenną i ścieramy na tarce wcześniej odłożoną część ciasta. Pieczemy ok 45-50 minut w temp 180*
Kruche ciasto z truskawkami
na zdjęciu tortownica wyłożona ciastem i posypane herbatnikami
Kruche ciasto z truskawkami
na cieście ukladamy truskawki świeże lub mrożone
Kruche ciasto z truskawkami
truskawki musimy posypać mąką pszennną..
Kruche ciasto z truskawkami
na samym końcu ścieramy zamrożone ciasto.