Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z wisienkami i bezą
Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru waniliowego, zapachu zagnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z z lodówki ciasto rozwałkowujemy na wielkość dużej blaszki + po 1 - 2 cm na brzegi. Blachę wysmarować masłem, dno i boki wyłożyć ciastem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie wymieszane z cukrem i sypkim kiślem.Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć pianę na rozłożone wiśnie, wyrównać powierzchnię. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut w tej samej temperaturze, aż beza lekko się zrumieni. Upieczone ciasto ew. można posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki - ale ładnie wygląda to ciasto bez posypki cukrowej.
Sarenka
Iluśka
Natala1210
kinga
Pyza