iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię takie kombinacje smakowe, a ta wyszła wyjątkowo pysznie.

Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem

 

  • Ciasto:
  • 125 dkg margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka jajek
  • Masa śmietankowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 800 ml śmietany 18%
  • Dodatkowo:
  • 1 różowa galaretka
  • około 15 śliwek

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, dodać do niego żółtka jajek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce minimum 2 godz. Masa śmietankowa: Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania szklistej białej bezy, do sztywnych białek dodać suchy proszek budyniowy i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać i na koniec dolać śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno prostokątnej formy do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek i zalać masą śmietankową, następnie wstawić ciasto do piekarnika i około 50 min w temp 180 st.Po upieczeniu dokładnie wystudzić, wierzch ciasta zalać gęstniejącą galaretką rozpuszczoną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto schłodzić w lodówce.Przed podaniem pokroić tak, aby w każdej porcji była śliwka.
Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem
na kruchym ciescie ułożyć połówki śliwek
Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem
na poukładane śliwki wylać całą masę śmietankową
Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem
po wystudzeniu zalać gęstniejącą galaretką
Kruche ciasto ze śliwkami i kokosem
ciasto kroić tak aby w kazdym kawałku była śliwka