Sposób przygotowania:
Kruche Florentynki z bakaliami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną ostrym długim nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać śmietankę, ile zabierze ciasto, cukier waniliowy, płatki owsiane, siekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Zagnieść i wyrabiać składniki na gładkie ciasto, po czym zapakować w woreczek foliowy i schłodzić w lodówce. W tym czasie nagrzewać piekarnik do 200 st. C, blachę natrzeć resztką tłuszczu oraz rozpuścić tabliczkę czekolady mlecznej w garnuszku z odrobiną śmietanki-1/4 l. ciągle mieszać, by masa nie przywarła do dna naczynia .Zestawić i wystudzić masę. Ciasto wyjąć i rozwałkować, posypując mąką pod spód. Wykrawać szklaneczką koliste kształty lub foremkami i układać ciastka na blasze. Wstawić na 10-15 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i oblewać polewą. Jak zastygnie, spożywać.