marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche Florentynki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciastka są najbardziej uwielbiane przez milusińskich czyli dzieci,ale również dorośli nie gardzą ciastkami,bo mają moc smaków w sobie.

Kruche Florentynki z bakaliami

Składniki:

Kruche Florentynki z bakaliami

 

  • 300 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 180 g. miękkiego masła lub margaryny,
  • 4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 25 g.płatków owsianych,
  • 25 dag.siekanych orzechów laskowych,
  • 25 dag.wiórków kokosowych,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • polewa czekoladowa z "Milki"mlecznej,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruche Florentynki z bakaliami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną ostrym długim nożem. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać śmietankę, ile zabierze ciasto, cukier waniliowy, płatki owsiane, siekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Zagnieść i wyrabiać składniki na gładkie ciasto, po czym zapakować w woreczek foliowy i schłodzić w lodówce. W tym czasie nagrzewać piekarnik do 200 st. C, blachę natrzeć resztką tłuszczu oraz rozpuścić tabliczkę czekolady mlecznej w garnuszku z odrobiną śmietanki-1/4 l. ciągle mieszać, by masa nie przywarła do dna naczynia .Zestawić i wystudzić masę. Ciasto wyjąć i rozwałkować, posypując mąką pod spód. Wykrawać szklaneczką koliste kształty lub foremkami i układać ciastka na blasze. Wstawić na 10-15 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i oblewać polewą. Jak zastygnie, spożywać.