Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Kruche ciasteczka z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, słodkie ciasteczka stworzone na bazie florentynek lecz trochę zmodyfikowane. Idealne dla całej rodziny.

Kruche ciasteczka z bakaliami

Składniki:

Kruche ciasteczka z bakaliami

 

  • Ciasto kruche:
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 120g masła lub margaryny

 

  • Dodatki do ciastek:
  • Masa krówkowa
  • Mieszanka studencka(bakalie),
  • lub można stworzyć własną mieszankę z ulubionych bakali. Np: orzechy, suszone śliwki, rodzynki,
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z bakaliami
Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, mleko i masło. Wszystko wyrabiamy rękoma, można sobie pomóc mikserem. Ale ręce są do tego najlepsze. Wkładamy wyrobione ciasto na 20-30 minut do lodówki. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm, szklanką wykrajamy placki o średnicy ok 6-7 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku od 7 minut w tem 180^C, aż zrobią się jasnozłote. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną, na środek nakładamy masę krówkową, zostawiamy obwódkę ok 1/2, 1 cm. Na masę nakładamy mieszankę studencką. Polewę rozpuszczamy i polewamy nią ciasteczka. Smacznego.