Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasteczka korzenne z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka korzenne są pyszne, kruche i pachnące.

Ciasteczka korzenne z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka korzenne z bakaliami

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 szkl płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka korzenne z bakaliami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Następnie dodać cukier puder, żółtka, miód, rodzynki, połowę pokruszonych migdałów, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika, sok z cytryny. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce. Posmarować białkiem, posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Ciasteczka korzenne z bakaliami
Masło z mąka należy dokładnie posiekać dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto
Ciasteczka korzenne z bakaliami
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy
Ciasteczka korzenne z bakaliami
Foremką o dowolnym krztałcie wycinać ciasteczka
Ciasteczka korzenne z bakaliami
Układać na blaszce posmarować białkiem i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi