Sposób przygotowania:
Kruche gwiazdki z nieba z powidłami
Mąkę przesiać, dodać margarynę i poszatkować, następnie dodać sól, żółtka oraz śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie zagnieść na jednolitą gładką masę.
Ciasto zawinąć w folie i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 5mm i powycinać kształty za pomocą foremek - u mnie gwiazdki. Na połowę gwiazdek nakładamy po pół łyżeczki powideł a następnie dokładnie sklejamy boki, tak by się nie rozkleiły podczas pieczenia i nadzienie się nie wylało. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Ciasto zawinąć w folie i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 5mm i powycinać kształty za pomocą foremek - u mnie gwiazdki. Na połowę gwiazdek nakładamy po pół łyżeczki powideł a następnie dokładnie sklejamy boki, tak by się nie rozkleiły podczas pieczenia i nadzienie się nie wylało. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!