edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Kruche herbaciane EarlGreyki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupełnie niefotogeniczne, ale pyszne ciasteczka herbaciane, które doskonale smakują popijane… herbatą :))

Kruche herbaciane EarlGreyki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche herbaciane EarlGreyki

 

  • 1 szklanka mąki pszennej – dałam tortową
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka – białka zamroziłam, żeby się nie zmarnowały
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 saszetki po 1,5 g dobrej herbaty earl grey
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kruche herbaciane EarlGreyki
Herbatę wysypałam z saszetek do moździerza i roztarłam na drobny pył. Miękkie masło spieniłam mikserem. Najpierw zmiksowałam je z cukrem pudrem, a następnie z żółtkami. Do masy dodałam herbatę (powinno jej być około 1 łyżki stołowej) i sok z cytryny, wymieszałam. Mąkę przesiałam, dodałam do masy i wymieszałam. Ręką zagniotłam ciasto, zrobiłam z niego wałeczek i pokroiłam na kawałeczki, z których utoczyłam kuleczki wielkości orzecha laskowego. Blaszkę na minimuffinki wyłożyłam małymi papilotkami, włożyłam do nich kuleczki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 17 minut, aż ładnie się zrumieniły. Ciasteczka są pyszne zaraz po upieczenia, ale na drugi dzień wręcz rozsypują się w ustach :)
Kruche herbaciane EarlGreyki
Herbatę wysypałam z saszetek do moździerza i utarłam na pył.
Kruche herbaciane EarlGreyki
Do masła utartego z cukrem i żółtkami dodałam herbatę i sok z cytryny.
Kruche herbaciane EarlGreyki
Z ciasta utoczyłam kuleczki i ułożyłam je w papilotkach do minimuffinek.
Kruche herbaciane EarlGreyki
Piekłam około 17 minut do ładnego zrumienienia.