misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 632]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche kakaowe grzybki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne i bardzo szybko znikające kruche ciasteczka w kształcie grzybków. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Kruche kakaowe grzybki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche kakaowe grzybki

 

Sposób przygotowania:

Kruche kakaowe grzybki
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Następnie wsypujemy przesiane kakao. Gdy połączy się ono z masą maślaną stopniowo dodajemy pozostałe sypkie składniki. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blat i szybko zarabiamy.

Wstawiamy na godzinę do lodówki, by się schłodziło.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp. 180 st. przez około 15 minut.

Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek oraz od tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto.
Kruche kakaowe grzybki
Gdy składniki się połączą przekładamy ciasto na blat i szybko zarabiamy
Kruche kakaowe grzybki
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wykrawamy ciasteczka
Kruche kakaowe grzybki
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche kakaowe grzybki
Pieczemy w temp 180 st przez około 15 minut