Sposób przygotowania:
Kruche koszyczki na owoce sezonowe
Z mąki, masła, żółtek gotowanych, śmietanki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić i zagnieść ciasto w kulę zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po wyjęciu rozwałkować na 1 cm. grubości oraz ciąć na podłużne pasy radełkiem lub nożem, układać je na poprzek-jedne na poziomo, drugie na nich na pionowo, smarując lekko białkiem, ułatwiającym zlepianie pasków. Następnie dużą i szeroką szklanką wykrawać na kratkach z ciasta duże koła i wylepiać tym spód foremek na babeczki, które przedtem natłuścić lekko, a wystające płaty ciasta pozalepiać lekko na brzeżkach foremek.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, a foremki z uformowanymi koszyczkami z ciasta kruchego poustawiać na kratce rusztowej w piekarniku. Piec przez 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i lekko wybić z foremek koszyczki na deskę. Nadziewać koszyczki owocami sezonowymi lub jagodami.
Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, a foremki z uformowanymi koszyczkami z ciasta kruchego poustawiać na kratce rusztowej w piekarniku. Piec przez 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i lekko wybić z foremek koszyczki na deskę. Nadziewać koszyczki owocami sezonowymi lub jagodami.