marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche koszyczki na owoce sezonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto kruche jest najlepsze na tarty, ciastka,mazurki,babeczki ale i też na koszyczki dekoracyjne jak to się robi również z parmezanu ,ale na zakąski.

Kruche koszyczki na owoce sezonowe

Składniki:

Kruche koszyczki na owoce sezonowe

  • 400 g. mąki pszennej,
  • 180 g. masła,
  • 4 ugotowane żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • białko do posmarowania,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do foremek.

Sposób przygotowania:

Kruche koszyczki na owoce sezonowe
Z mąki, masła, żółtek gotowanych, śmietanki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrobić i zagnieść ciasto w kulę zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po wyjęciu rozwałkować na 1 cm. grubości oraz ciąć na podłużne pasy radełkiem lub nożem, układać je na poprzek-jedne na poziomo, drugie na nich na pionowo, smarując lekko białkiem, ułatwiającym zlepianie pasków. Następnie dużą i szeroką szklanką wykrawać na kratkach z ciasta duże koła i wylepiać tym spód foremek na babeczki, które przedtem natłuścić lekko, a wystające płaty ciasta pozalepiać lekko na brzeżkach foremek.

Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, a foremki z uformowanymi koszyczkami z ciasta kruchego poustawiać na kratce rusztowej w piekarniku. Piec przez 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i lekko wybić z foremek koszyczki na deskę. Nadziewać koszyczki owocami sezonowymi lub jagodami.