SUPERPRZEPIS

Kawowe koszyki z kremem kokosowo-rumowym

  • 8
  • peggi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Kawowe koszyki z kremem kokosowo-rumowym Więcej zdjęć (2)

Pyszne kruche kawowe ciasto z aromatycznym kokosowo-rumowym kremem

Składniki:

Kawowe koszyki z kremem kokosowo-rumowym

 

  • Na około 18 sztuk

 

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki (użyłam pszennej, ale jakbym miała pod ręką wzięłabym krupczatkę)
  • 125 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

 

  • Na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
  • 3,5 łyżki cukru
  • 4 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżka żelatyny

 

 

Sposób przygotowania:

Kawowe koszyki z kremem kokosowo-rumowym
Śmietanę mieszamy z kawą. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekaną margarynę, żółtka, cukier waniliowy, sól i śmietanę wymieszaną z kawą. Zagniatamy na elastyczne, jednolite ciasto - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h.Śmietanę ubijamy z dodatkiem 1 łyżki cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami serek mascarpone, wiórki kokosowe oraz rum. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do serka. Na koniec delikatnie wprowadzamy ubitą śmietanę i mieszamy na jednolita masę. Wstawiamy do lodówki.Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami rozwałkowujemy niezbyt grubo (maksymalnie na grubość 0,5 cm). Wykrawamy kółka za pomocą dużego kubka. Krążki ciasta umieszczamy w (wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą) blasze na muffiny. Pieczemy około 10 minut w temp 200 stopni na najniższej kratce piekarnika.Koszyczki studzimy a następnie nadziewamy kremem. Na wierzchu każdego koszyczka układamy połówkę orzecha włoskiego.
Kawowe koszyki z kremem kokosowo-rumowym
Kawowe koszyki z kremem kokosowo-rumowym smakują wybornie