Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kruche koszyczki na słono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Koszyki wypełnione po brzegi pysznościami

Kruche koszyczki na słono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche koszyczki na słono

 

  • opakowanie ciasta kruchego
  • 2 piersi z kurczaka
  • opakowanie Pomysłu na Papirus - smak czosnkowy
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • kawałek cebuli
  • 3 plastry sera żółtego
  • mieszanka przyprawy - suszone pomidory ze szczypiorkiem

Sposób przygotowania:

Kruche koszyczki na słono
Ciasto gotowe kruche rozwijam na stół. Nie zdejmuję dołączonego papieru do pieczenia. Ciasto tnę na kwadraty około 8cm na 8cm. Podzieliłam po prostu całość na równe kawałki. Poszczególne kwadraty wkładam w otwory foremki do wypieków muffinów. Ugniatam lekko do na kształt koszyczka. Dno nakłuwam widelcem kilka razy. Takie koszyczki piekę w temp 180C około 15 minut. W tym czasie pierś z kurczaka przecinam na 2 cienkie kotlety tak aby wyszły nam 4. Smażę w papirusie zgodnie z instrukcją na opakowaniu oko 7 minut z każdej strony. Po usmażeniu mięsko kroję w drobną kostkę. Mi do koszyczków weszły 3 piersi - ale usmażyłam cztery bo nie chciałam zmarnować papirusu. Kapustę pekińską myję i siekam w drobne kawałki. Cebulkę obieram i siekam. Koszyczki wyciągam z pieca i daje im chwilę aby się schłodziły i usztywniły. Następnie do środka upycham mięso. Na to kładę kapustę pekińską i trochę cebuli. Posypuję suszonym pomidorkiem ze szczypiorkiem. Na sam wierzch kładę ser żółty. Całość zapiekam chwilę w piecu aż ser się rozpuści.
Kruche koszyczki na słono
kwadraty z ciasta kruchego upycham razem z papierem w foremkę
Kruche koszyczki na słono
piersi z kurczaka smażę w papirusie zgodnie z instrukcją
Kruche koszyczki na słono
po upieczeniu upycham w koszyczki mięso i kapustę
Kruche koszyczki na słono
na wierzch układam ser i piekę aż się rozpuści