Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Łososiowa przystawka w koszyczku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W chrupiących, ziemniaczanych koszyczkach sałatka rybna nie tylko pysznie smakuje, ale także ciekawie wygląda.

Łososiowa przystawka w koszyczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łososiowa przystawka w koszyczku

 

 

  • 4 duże ziemniaki - po jednym na koszyczek/porcję
  • olej do smażenia
  • specjalne podwójne sitko do smażenia koszyczków warzywnych

 

  • 300 g łososia norweskiego - filet ze świeżej ryby
  • 2 łyżki sosu teryjaki
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili

 

  • 1 średnia gruszka Konferencja
  • kawałek papryczki ostrej
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 3 łyżeczki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • do smaku - sól, pieprz pomarańczowy, pieprz czarny mielony, miód
  • do przybrania - natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Łososiowa przystawka w koszyczku
sos sojowy wymieszałam z sosem chili i marynatą natarłam kawałek ryby, odstawiłam ją do lodówki na 30 minut. Następnie rybę zawinęłam w papier do pieczenia tworząc sakiewkę, położyłam na gorącej blasze i piekłam ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Gdy przestygła podzieliłam ją na mniejsze kawałeczki. Jeśli użyjecie ryby ze skórą to po upieczeniu ją usuńcie.



Gruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę, wlałam sok z pomarańczy, limonki, dodałam też 1/3 łyżeczki miodu bo owoce nie były zbyt słodkie.



Papryczkę oczyściłam z pestek i drobno posiekałam, dymkę pokroiłam na kawałeczki, dodałam do gruszki, delikatnie wymieszałam. Następnie dodałam kawałki łososia i ponownie bardzo delikatnie wymieszałam. Doprawiłam pieprzem pomarańczowym i odrobiną soli. Odstawiłam na troszkę żeby smaki się przegryzły.



Ziemniaki obrałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przełożyłam na sitko i dokładnie wypłukałam zimną wodą żeby pozbyć się skrobii. Dobrze je osączyłam. Żeby osuszyć wyłożyłam wiórki na ręczniki papierowe i odcisnęłam. Doprawiłam nieco solą i świeżo mielonym pieprzem. W rondelku rozgrzałam olej do smażenia, w którym zagrzałam też sitka do robienia koszyczków - musi go być tyle żeby sitka było cały zanurzone. Gdy się nagrzały wyjęłam je, rozłożyłam i większe wyłożyłam ok. 1/4 ziemniaków - nie dociskałam zbyt mocno do ścianek. Przykryłam mniejszym sitkiem i zamknęłam. Włożyłam do oleju i smażyłam aż ziemniaki się zezłociły.



Wyjęłam sitka pozwalając żeby odciekł tłuszcz i poczekałam kilka chwil żeby przestygły. Delikatnie je otworzyłam i wyjęłam gniazdko pomagając sobie widelcem - trzeba to robić bardzo ostrożnie żeby kruchy koszyczek się nie połamał.



Gotowy koszyczek zostawiłam na ręczniku papierowym żeby odsączyć nadmiar oleju a do sitka nałożyłam kolejną porcję ziemniaków i w taki sam sposób usmażyłam pozostałe koszyczki. Koszyczki najlepsze są ciepłe więc kolejne, w miarę smażenia, wstawiałam do podgrzanego piekarnika.



Gdy wszystkie były gotowe napełniłam je sałatką łososiową i przybrałam listkami natki, oprószyłam pieprzem pomarańczowym. Podałam zaraz po przygotowaniu.
Łososiowa przystawka w koszyczku
upiełam kawałek łososia i pokroiłam pozostałe sładniki sałatki - wszystko celikatnie wymieszałam
Łososiowa przystawka w koszyczku
ziemniaki starłam na tarce - wypłukałam i dobrze osączyłam - w specjalnych sitkach usmażyłam koszyczki
Łososiowa przystawka w koszyczku
gdy taki koszyczek był rumiany bardzo delikatnie zdejmowałam go z koszyczka żeby się nie połamał
Łososiowa przystawka w koszyczku
odkładałam na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu a potem do piekarnika żeby nie wystygł

Tagi:

ryba ryby sosy