gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Kruche kwiatuszki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasteczka kwiatuszki, dekorowane lukrem idealne na przyjęcia jak i można zapakować na prezent dla najbliższych.

Kruche kwiatuszki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche kwiatuszki z marmoladą

 

  • 20 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

  • marmolada
  • biały lukier
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Kruche kwiatuszki z marmoladą
W misce ucieramy cukier i cukier waniliowy , następnie stopniowo dodajemy jajka - chwilę ucieramy. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, wyrabiamy do końca rękami - ciasto schładzamy 1 godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy foremkami ciasteczka, układamy na posmarowaną blaszkę - pieczemy 12 minut w temperaturze 180. Upieczone ciasteczka, smarujemy marmoladą i składamy, przygotowane ciasteczka dekorujemy kolorowymi lukrem, odkładamy do zastygnięcia.
Kruche kwiatuszki z marmoladą
Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce
Kruche kwiatuszki z marmoladą
Ze schłodzonego ciasta wycinamy ciasteczka
Kruche kwiatuszki z marmoladą
Ciasta układamy na posmarowaną blaszkę - pieczemy
Kruche kwiatuszki z marmoladą
Ciasteczka, przekładamy marmoladą i lukrujemy

Tagi:

jajko jajka