Wiesia G

Wiesia G

Kucharz
[Przepisów: 6]

Kruche migdałowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rogaliki można zrobić z nadzieniem lub bez. Wystarczy je oblać lukrem i posypać migdałami lub orzechami.

Kruche migdałowe rogaliki

Składniki:

Kruche migdałowe rogaliki

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej (można użyć zamiast pół szkl mąki, pół szkl zmielonych migdałów
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • olejek migdałowy
  • lukier
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Kruche migdałowe rogaliki
Wszystkie podane składniki zagnieść na gładkie ciasto, pamiętając aby nie zagniatać zbyt długo.

Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na ok 1.

Ciasto wyjąć po tym czasie,podzielić na części, każdą porcję ciasta wałkujemy na grubość ok 1cm w okrąg, który podzielić na trójkąty i każdy zwijać do środka, formując rogaliki.

Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić, a następnie posmarować lukrem i obsypać płatkami migdałowymi