Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi
Make przesiać do miski, dodać śmietanę oraz puree z dyni. Mąkę ze śmietaną oraz puree zamieszać łyżką i dodać posiekane masłu lub margarynę ( ja użyłam margaryny Kasia ).
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule i wstawić na kilka godzin lub cala noc do lodówki. Ciasto podzielić na 4 - 5 części ( w zależności od tego jakie duże rogaliki chcemy upiec, im mniejsze tym szybciej i lepiej się wypieka ).
Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować . Kolo podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć i rozsmarować śliwkowe powidła. Trójkąty zwinąć, ukształtować rogaliki i ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawić do piecyka i piec w tem. 170 C przez około 20-25 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, wtedy rogaliki będą pysznie kruche :)
Można je posypać cukrem pudrem albo polać lukrem ale bez żadnych dodatków smakują równie dobrze :) .
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule i wstawić na kilka godzin lub cala noc do lodówki. Ciasto podzielić na 4 - 5 części ( w zależności od tego jakie duże rogaliki chcemy upiec, im mniejsze tym szybciej i lepiej się wypieka ).
Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować . Kolo podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć i rozsmarować śliwkowe powidła. Trójkąty zwinąć, ukształtować rogaliki i ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawić do piecyka i piec w tem. 170 C przez około 20-25 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, wtedy rogaliki będą pysznie kruche :)
Można je posypać cukrem pudrem albo polać lukrem ale bez żadnych dodatków smakują równie dobrze :) .