Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Kruche motylki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kruche ciasteczka można posypać cukrem waniliowym albo makiem. Są bardzo pyszne zaraz po upieczeniu

Kruche motylki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche motylki

 

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 3 duże żółtka lub 4 mniejsze
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Kruche motylki
Mąkę przesiać i dodać do niej proszek, masło, cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Ciasto zarobić, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wycinać ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Piec przez 15 minut.Pyszne kruche ciasteczka można posypać cukrem waniliowym albo makiem. Są bardzo pyszne zaraz po upieczeniu  
Kruche motylki
Ciasto należy zagnieść szybko i wstawić do lodówki na pół godziny
Kruche motylki
Ciastka można wykrawać różnymi krztałtami foremek
Kruche motylki
Najsmaczniejsze są ciastka upieczone tego samego dnia