Sposób przygotowania:
Kruche ósemki z orzechami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać prosto na stolnicę i posiekać z margaryną lub masłem na wiórki. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka bez białek, dodać cukier ,aromat waniliowy oraz mączkę lub krokant orzechowy. Wyrabiać i zagnieść i wsadzić w misce do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natrzeć resztą tłuszczu w kostce i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto rwać na kawałki i przepuścić przez maszynkę z podstawioną szprycą z otworkami. Potem skręcać paski ciasta w ósemki i układać delikatnie na blasze. Wstawić do piekarnika na 10-15 min. po upieczeniu wyjąć, zsunąć łopatką kuchenną ciastka na talerz i piec kolejne, aż do wyczerpania zapasów ciasta.