marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche ósemki z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrabiać i zagnieść.Schłodzić.Wyciskać przez szprycę.Ułożyć na blasze.Upiec.

Kruche ósemki z orzechami

Składniki:

Kruche ósemki z orzechami

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • 200 g.margaryny lub masła miękkiego,
  • 4 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • cukier lub aromat waniliowy,
  • mączka orzechowa lub krokant orzechowy domowej roboty,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Kruche ósemki z orzechami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać prosto na stolnicę i posiekać z margaryną lub masłem na wiórki. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka bez białek, dodać cukier ,aromat waniliowy oraz mączkę lub krokant orzechowy. Wyrabiać i zagnieść i wsadzić w misce do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natrzeć resztą tłuszczu w kostce i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto rwać na kawałki i przepuścić przez maszynkę z podstawioną szprycą z otworkami. Potem skręcać paski ciasta w ósemki i układać delikatnie na blasze. Wstawić do piekarnika na 10-15 min. po upieczeniu wyjąć, zsunąć łopatką kuchenną ciastka na talerz i piec kolejne, aż do wyczerpania zapasów ciasta.

Tagi:

domowe