kamila1957

kamila1957

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Kruche pierożki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pierożki na każdą okazję.

Kruche pierożki

Składniki:

Kruche pierożki

 

  • mięso gotowane 50 dag
  • maggi w płynie 1 łyżeczka
  • cebula 1 szt
  • mąka 25 dag
  • żółtko 1 szt
  • masło 10 dag
  • śmietana 1 łyżka
  • pieprz ziołowy wg gustu
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki
Mąkę zagniatamy z masłem, dodajemy śmietany. Ciasto wyrabiamy ręką, zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie mięso przekręcamy (mielimy). Doprawiamy pieprzem, maggi. Cebulę siekamy na drobno podsmażamy na złoty kolor i dodajemy do mięsa, dokładnie farsz mieszamy. Ciasto wałkujemy na małe placuszki, nakładamy farsz, przykrywamy ciastem i wycinamy szklanką pierożki. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy pierożki smażymy na złoty kolor.

Tagi:

mięso