zofijka

zofijka

Kucharz
[Przepisów: 19]

Kruche pierożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne:)

Kruche pierożki z jabłkami

Składniki:

Kruche pierożki z jabłkami

 

  • 1i1/2 szkl.mąki
  • 15 dkg.margaryny
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg.jabłek

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z jabłkami
Mąkę posiekać z margaryną,dodać pozostałe składniki i połączyć.
Schłodzić w lodówce ok. 1/2 godz.Jabłka obrać,usunąć gniazda
nasienne i podzielić na mniejsze części.Ciasto rozwałkować na
grubość 1/2 cm i wykrawać szklanką krążki.Kłaść cząstki jabłka
na połowie krążka i przykrywać drugą połową,zlepić.Blachę
wysmarować tłuszczem,ułożyć pierożki i piec w temp.180 st.
przez 20 minut na jasnozłoty kolor.
Gorące oprószyć cukrem pudrem.SMACZNEGO :)